Koeling therapie

Conny vindt het belangrijk te delen dat koudwaterfherapie/ koelingtherapie haar helpt. Daarom staat hier haar persoonlijke verslag. Dit is dus geen wetenschappelijk onderbouwd relaas, maar haar persoonlijke beleving van een therapie waar zij baat bij heeft.

In een krant las ik eind 1994 dat "MS-patiënten baat hebben bij nieuwe koudwatertherapie". Deze therapie was ondekt / ontwikkeld door een fysiotherapeut wiens vrouw ook MS heeft. Zij had goede resultaten bij het uitproberen van die therapie. Ik heb contact gezocht met die vrouw. Zij was toen al vijf jaar MS patiënt . Ik ben heel schoorvoetend met de therapie begonnen, met de overweging "baat het niet dan schaad het niet”. Ik heb het wel eerst aan de neuroloog voorgelegd. Zij vond dat ik dit gerust mocht proberen. In januari 1995 ben ik begonnen. Ik had van de familie uit Barendrecht twee boeken gekregen waarin de therapie werd uitgelegd en waarin stond hoe je hiermee moest beginnen. eerst mocht je alleen met je tenen in een afwasteiltje en zo ga je steeds verder naar boven. Dat is best koud. Ik kon van de zaak zo'n grote plastieken vuilnisbak lenen om zo steeds weer verder in het koude water te staan. De bedoeling is dat je na maanden uiteindelijk tot en met je schouders onder een vierkoppige douche staat met een watertemperatuur van 13 graden. Dat was niet makkelijk omdat 15 hoog woonde en het water moest van beneden komen: voordat het boven uit de kraan kwam was het water zo'n 20/21 graden. 

Gelukkig had ik een goede verhuurder. Ik mocht op de 16e verdieping een omgebouwde bierkoeler  neerzetten, zodat de leidingen door mijn slaapkamer via de kledingkast naar mijn badkamer geleid werden en weer terug. Met een klokschakelaar ertussen kon ik, wanneer ik thuis kwam van het werk, zeker 20 minuten onder de vierkoppige douche staan waar het water van 13 graden uit kwam. Ja dat is koud hoor, maar je went er wel een beetje aan. Alleen moet je altijd door die eerste minuut heen en dan gaan die andere 19 minuten wel. Zeker als je jezelf daarbij ondersteund met muziek en showtassen met Spaanse woorden die ik aan de leidingen hing. Zo kwam ik die 20 minuten wel door zes dagen per week. Uiteindelijk kwam ik als een "rode kreeft" (is gelukkig ook mijn sterrenbeeld...) uit de douche om oefeningen te doen. Eerst een half uur op de hometrainer en daarna wat oefeningen zoals knieheffen. In totaal was ik toch een uur tot anderhalf uur bezig om daarna eten klaar te maken want dat gaat ook gewoon door. 

Strijken/Koken met een bodycooler aan ;-)

Ook weer via een krantenknipsel in 1998 kwam ik een ander koud watertherapie tegen http://www.ms-anders.nl/?p=26&s=33 (info over koeling) niet vanuit de waterkraan maar een soort katoenen bodywarmer (of eigenlijk "bodycooler"). Er zitten vier grote vakken aan de binnenkant waar je de koelelementen (die je eerst uit de vriezer haalt) in doet. Vervolgens doe je de bodycooler om je lichaam. Deze bodycooler wordt gebruikt op een T-shirt anders krijg je wonden. Vervolgens houd je de bodycooler drie kwartier aan. Het advies is om rustig te gaan zitten. Voordelen hiervan zijn dat je de krant kan lezen, je wordt niet nat en je kunt er ook mee strijken, eten koken, etc. Dus heel luxe vergeleken met de vorige koud watertherapie.

In 2010 kwam ik weer een ander koelpak tegen (izicooling): nog beter, want geen losse koelelementen meer maar alles zit in één pak. Dit koelpak gaat in zijn geheel in de vriezer. De gel compartimenten in het pak bevriezen en daarmee kan je drie kwartier je therapie doen. Wil je meer weten over dit pak ga dan naar http://www.izibodycooling.com/.

 

Deze therapie doe ik minimaal 5 dagen per week, dit hangt af van het seizoen, in de zomer doe ik soms twee keer per dag de therapie en komt het woord spijbelen minder voor. In de winter is het wat anders.

Wat heeft mij deze therapie allemaal opgeleverd?

  • verhoging van mijn weerstand
  • in de zomer een heerlijke verkoeling waardoor ik mij prettige voel
  • ik functioneer nog volledig

 

Nu moet ik nog bedenken hoe ik mijn koelpak mee ga nemen op onze fietsreis.