Leerstoel Neuro Immunologie aan VU MC aanvaardt

Foto Elga rede.jpg

De actie ‘verder met MS’ heeft bijna 15000 euro opgebracht. Deze opbrengst is in zijn geheel gedoneerd aan het onderzoek Deltalwerken van de hersenen (bloed-hersenbarrière). Dit onderzoek wordt geleid door Prof. Dr. H.E. de Vries (Elga). Zij was namens het onderzoeksteam aanwezig bij de start en aankomst van onze tocht.


Op 17 februari heeft prof. dr. H.E. (Elga) de Vries, haar leerstoel Neuro-immunologie, in het bijzonder de functie van de bloed-hersenbarrière aanvaardt. En wij, André en Conny, van de actie “verder met MS”, waren hierbij uitgenodigd. In haar oratie (rede) heeft ze in duidelijke taal uitgelegd waar dit onderzoek zich op richt:
“Om neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS), de ziekte van Alzheimer en epilepsie in de toekomst beter te kunnen behandelen moeten we meer weten over de bloed-hersenbarrière, ofwel de 'Deltawerken van de hersenen'.


Om hun werk goed te kunnen doen zijn onze hersenen afgeschermd van de rest van het lichaam. Dit is vergelijkbaar met onze Deltawerken, het verdedigingssysteem dat het achterliggende land tegen hoog water beschermt. De Deltawerken van de hersenen worden gevormd door de binnenkant van de bloedvaten. De bloedvaten van de hersenen zijn speciaal van structuur en de cellen van de bloedvat wand vormen een nauw hekwerk. Deze barrière noemen we de bloed-hersenbarrière. Het optimaal werken van de barrière is noodzakelijk in ons dagelijks bestaan. Door het actief tegenhouden van schadelijke stoffen overlijden we niet ter plekke na bijvoorbeeld het eten van prei of pinda's.


Verstoringen van de bloed-hersenbarrière spelen een grote rol bij neurologische ziektebeelden, waaronder multiple sclerose (MS), de ziekte van Alzheimer en epilepsie. 
Het is van groot belang om te begrijpen hoe de bloed-hersenbarrière wordt gevormd en hoe we die kunnen versterken. Het versterken van de barrière voorkomt ontsteking in de hersenen en beschermt de zenuwcellen tegen schadelijke stoffen. In het vinden van de bouwstenen van de barrière zit de sleutel te komen tot behandelingen voor neurologische aandoeningen.” Aldus prof. dr. Elga de Vries.
Tot onze grote verrassing werden we in haar oratie ook nog genoemd! Te veel eer vonden wij, maar zij was diep onder de indruk van onze actie en wilde zo nogmaals de aandacht vestigen op dit mooie initiatief.