Ondanks dat er een taboe heerst, hebben veel mensen last van kalknagels. Kalknagels komen vooral voor op teennagels en kan zich eenvoudig uitbreiden door besmetting. De meeste kalknagels worden namelijk veroorzaakt door een schimmelinfectie die eenvoudig kan worden overgedragen. Er zijn ook andere oorzaken van kalknagels, zoals ouderdom en een overmatige productie van keratine, maar die komen in mindere mate voor. Kalknagel azijn is een goed huishoudmiddel om de infectie te beperken en mogelijk zelfs onder controle te houden. 

Wat is een kalknagel en hoe kun je het behandelen? 

Een kalknagel kan dus ontstaan door verschillende oorzaken. Afhankelijk van of er sprake is van een schimmelinfectie kun je antibiotica nemen of aan antischimmelzalf gebruiken om te voorkomen dat het verergerd. Je kunt een kalknagel herkennen aan verkleuringen, oneffenheden en het afbrokkelen van de nagel. 

Er zijn mogelijkheden om kalknagel azijn te gebruiken, zoals appelazijn of tea tree oil. Hiermee creëer je een zure omgeving die de schimmel dood. Ook kun je in bepaalde situaties met een schimmelinfectie de kalknagel laten laseren bij een specialist. Afhankelijk van jouw situatie en de ernst van de kalk kun je eerst zelf thuis kijken of je het kan beperken, anders moet je toch echt advies inwinnen. 

Kalknagel azijn, hoe werkt het en waarom? 

Één van de hulpmiddelen die je kunt gebruiken tegen kalknagels en die iedereen wel in huis heeft is kalknagel azijn. Je kunt hier bijvoorbeeld appelazijn voor gebruiken. Bacteriën en schimmels kunnen namelijk niet goed tegen een zure omgeving en ze zullen daardoor doodgaan. Doordat azijn alleen op de nagel komt en niet in de nagel kan indringen, is succes niet gegarandeerd. Het kan ondersteunend zijn, maar het lost vaak niet de gehele schimmelinfectie op. Als je merkt dat niet zoveel doet kun je beter advies bij jouw huisarts of pedicure inwinnen. 

Zorg dat je als je met kalknagel azijn aan de gang gaat, dat je het azijn verdunt met water. Azijn direct op de huid aanbrengen kan brandwonden veroorzaken. Dompel 1 a 2 keer per dag consequent de schimmelnagels volledig onder in de azijn. Het is daarbij aan te raden dat de teennagels kort geknipt zijn zodat het azijn goed bij de schimmels kan komen. Als de schimmel alleen onder de nagel is gaan zitten, dan zal azijn waarschijnlijk geen oplossing bieden op langer termijn. 

Houd verder altijd rekening met hygiëne, zoals het schoonmaken van je eigen nagelknipper en geen materialen van anderen lenen. Als huisgenoten of je partner ook last kan hebben van een schimmel, behandel hem dan preventief. Een schimmelinfectie is namelijk besmettelijk en zo kan erger bij iedereen worden voorkomen. 

Kalknagel azijn werkt niet bij ernstige infecties, schimmels die alleen onder de nagel zitten of bij andere oorzaken van een kalknagel. Het is dus aan te raden om bij geen effect van het gebruik van azijn, de behandeling te staken en naar een andere oplossing te zoeken zoals een antibioticakuur of het laseren van de kalknagel of kalknagels.