Er kunnen verschillende redenen zijn waarom bepaalde huishoudelijke werkzaamheden zoals bedden verschonen, stofzuigen, dweilen of andere dingen niet meer uitgevoerd kunnen worden door de bewoner. Een huishoudelijke hulp in de armen nemen kan in dat geval een uitkomst bieden. Ook als je tijdelijk moet revalideren of kortstondig ziek bent kan het zo zijn dat je hulp nodig hebt bij het doen van alle huishoudelijke taken. Kijk eens bij Huishoudelijke hulp vacatures of schakel een zorginstelling in om een huishoudelijke hulp aan te vragen.

Wat houdt huishoudelijke hulp in?

De werkzaamheden van een huishoudelijke hulp bestaan grotendeels uit schoonmaken. Natuurlijk verschilt het ook per huishouden en situatie welk werk de huishoudelijke hulp precies doet. Soms heeft de huishoudelijke hulp elke keer een andere taak. De voornaamste werkzaamheden van de huishoudelijke hulp zijn: stofzuigen, dweilen, afstoffen, ramen lappen, het schoonmaken van de keuken, wc en badkamer, afwassen, wassen van kleding en opvouwen van de was, bedden verschonen, strijken, opruimen, etc.

Waar werkt een huishoudelijke hulp?

Bij de meeste huishoudelijke hulp vacatures wordt het al aangegeven: de taken van de huishoudelijke hulp vinden allemaal binnenshuis plaats. Wat houdt dit in? De huishoudelijke hulp voert haar werk uit in de leefvertrekken van het huis van de cliënt. Dit is inclusief de hal, trap en overloop. Onderdelen van het huis die niet elke dag gebruikt worden vallen niet onder de reikwijdte van de taken van de huishoudelijke hulp, tenzij anders aangegeven in de CAO. Bij huishoudelijke ondersteuning draait het altijd alleen maar om de binnenkant van de woning. De ramen lappen van buiten, het opruimen van de schuur en het onderhouden van de tuin vallen niet onder de WMO-huishoudelijke ondersteuning. Deze werkzaamheden worden daarom niet vergoed door de gemeente.

Indicatie en financiering voor het inschakelen van een huishoudelijke hulp

Het is soms mogelijk dat de gemeente de huishoudelijke hulp betaalt in plaats van de cliënt zelf. De gemeente betaalt dit dan vanuit de WMO, oftewel Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Je kunt de huishoudelijke hulp in dat geval bij de gemeente aanvragen als je van deze regeling wilt profiteren en zelf geen huishoudelijke hulp kunt betalen. Wanneer je een indicatie hebt aangevraagd dan zal de gemeente onderzoeken of de hulp voor jou noodzakelijk is. Als je gemeente je indicatie heeft goedgekeurd en je een huishoudelijke hulp in dienst mag nemen van een zorginstelling, dan vergoedt de gemeente deze kosten. Wel dien je hiervoor nog een eigen bijdrage te betalen. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van je inkomen.

Huishoudelijke hulp zonder indicatie

Heb jij geen indicatie van de gemeente voor een huishoudelijke hulp, maar zou je toch graag één in dienst nemen om jezelf van het huishouden te ontlasten? Ook dan kun je bij diverse zorginstanties aankloppen voor huishoudelijke hulp. Je mag dan zelf bepalen hoeveel uur je huishoudelijke hulp je dan per week komt helpen.