Omgaan met de ziekte van Parkinson is niet altijd makkelijk. Niet makkelijk voor diegene die de ziekte heeft, maar ook niet makkelijk voor de omstanders. Hier delen wij een aantal tips over hoe je beter met de ziekte om kunt gaan.

Tip 1: Neem het altijd serieus

Wanneer je Parkinson hebt, zal je verschillende klachten krijgen. Het is belangrijk om hier serieus mee om te gaan en dit te delen met degene die jou helpt. Ook de hulpverlener dient jouw klachten altijd serieus te nemen.

Tip 2: Een beetje langzamer

Alles gaat een beetje langzamer als je de ziekte van Parkinson hebt. Neem hier dan ook de tijd voor. Deel je dag niet meer in op je ‘oude’ tempo, maar pas het langzaamaan naar je nieuwe tempo. Op die manier zal je minder frustratie gedurende de dag hebben wanneer iets even wat langzamer gaat.

Tip 3: Vind lotgenoten

Het kan fijn zijn om met lotgenoten te praten over de ziekte en wat voor effecten dit heeft op jouw leven. Voor iemand zonder de ziekte van Parkinson is het allemaal toch net wat moeilijker te begrijpen. 

Tip 4: Lees je in

De ziekte en alles eromheen kan erg overweldigend zijn. Blijf je daarom goed inlezen in de ziekte van Parkinson om er meer over te leren, zodat je weet waar je klachten vandaan komen.

Tip 5: Blijf vragen naar iemands gevoel

Als jij de hulpverlener of partner bent van iemand met Parkinson, dan is het belangrijk dat je blijft vragen hoe het met die persoon gaat. Misschien vindt hij of zij het moeilijker om zichzelf uit te drukken, maar het is wel belangrijk om te weten hoe iemand zich voelt.

Tip 6: Doe één ding tegelijk

Het combineren van handelingen kan erg lastig zijn wanneer je de ziekte van Parkinson hebt. Zorg er daarom voor dat je rustig één ding tegelijk doet om op die manier succeservaringen te hebben.

Tip 7: Accepteer het

Je wilt natuurlijk niet de ziekte van Parkinson hebben. Maar dit ‘niet willen’ helpt je helaas niet verder. Het accepteren van de ziekte kan je helpen om hier ook beter mee om te gaan.
Meer lezen over de ziekte van Parkinson? Ga naar VerderMetParkinson.nl!