Denk jij erover na om te gaan werken als Persoonlijk begeleider? Als individueel begeleider ben je het aanspreekpunt voor de cliënt en diens familie. Je helpt je cliënt waar nodig is en ondersteunt hem of haar. Dit geldt voor werken, wonen, maar ook vrije tijd.

Wat is een individueel begeleider?

Wanneer je werkt als individueel begeleider, dan ondersteun je cliënten met een beperking. Je kunt zowel jonge als oudere cliënten hebben en ze kunnen allerlei beperkingen hebben, zowel fysiek, mentaal of meervoudig. Als individueel begeleider begeleid je je cliënten individueel in een woongroep. Eigenlijk is persoonlijk begeleider een grote verzamelnaam voor de ondersteuning en begeleiding van bepaalde doelgroepen. Soms wordt een individueel begeleider om die reden ook wel persoonlijk begeleider van specifieke doelgroepen genoemd.

Werkzaamheden van een individueel begeleider

Nu je wat basisinformatie over de individueel begeleider hebt gekregen vraag je je misschien wel af: maar wat doet een persoonlijk begeleider eigenlijk qua werkzaamheden? Als persoonlijk begeleider kijk je samen met je cliënt naar zijn of haar ontwikkeling. Je bent elke week aanwezig op de woongroep van je cliënt. Je cliënt kan tijdens het contactmoment alles met je bespreken waar hij op dat moment behoefte aan heeft. Ook heb je contact met andere begeleiders. Samen met je cliënt maak je een ondersteuningsplan om zijn ontwikkeling te volgen. Hierin kan de cliënt aangeven wat hij graag zou willen, waar hij hulp bij nodig heeft en wat hij wil leren of verbeteren. Ook houd je je bezig met andere werkzaamheden, zoals het uitdelen van medicatie, helpen bij de alledaagse dingen, de cliënten vermaken en het helpen bij hun persoonlijke verzorging.

De kwaliteiten van een individueel begeleider

Er zijn verschillende kwaliteiten die een individuele begeleider zou moeten hebben. Een van de belangrijkste competenties is het vermogen om samen te werken met anderen. Je werkt namelijk in een team dat ervoor zorgt dat de cliënten in een veilige omgeving wonen. Ook is een goede individueel begeleider zorgzaam en heeft hij of zij veel doorzettingsvermogen. Cliënten helpen is maatwerk, en als individueel begeleider zie jij welke aanpak hij nodig heeft om tot bloei te komen. Een persoonlijk begeleider is niet bang voor een uitdaging, en pakt deze graag met beide handen aan. Verder hoor je duidelijk te kunnen communiceren. Dit is niet alleen belangrijk voor de cliënt, maar ook voor de familie van de cliënt. Af en toe heb je contact met de familie van de cliënt, die je op de hoogte houdt van de ontwikkelingen van de cliënt. Wel heb je een vertrouwelijke functie: alles wat je cliënt je vertrouwt is vertrouwelijk en dien je niet aan zijn of haar familie door te vertellen. Een individueel begeleider is daarom ook een betrouwbaar persoon.