Weet jij al wat de voordelen zijn van begeleid wonen? Deze manier van wonen is vaak een bewuste keuze die gemaakt wordt met de familie. Vaak is het omdat iemand niet volledig zelfstandig kan wonen, maar wel zoveel mogelijk zelfstandigheid wil krijgen. Er zijn veel verschillende plaatsen waar het begeleid wonen aangeboden wordt. Een van deze plekken is SOVAK. Alleen moet je eerst goed weten wat de voordelen van het wonen zijn, voordat je een afspraak gaat maken om een woning te bezoeken. Onderstaande informatie helpt jou op weg, zodat gekeken kan worden of het de beste keuze is. 

Voldoende zelfstandigheid met begeleid wonen 

Begeleid wonen moet de zelfstandigheid van iedereen bevorderen. Soms is het namelijk niet mogelijk om volledig zelfstandig te wonen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan psychische problemen of een andere beperking. Je hebt hierdoor hulp nodig bij dagelijkse activiteiten. Met de juiste begeleiding heb je toch jouw eigen woning, terwijl je tevens de hulp gaat krijgen die je nodig hebt. De begeleiding is 24 uur per dag bereikbaar, waardoor je altijd kunt rekenen op de juiste steun. Hiervoor is vaak een bel beschikbaar. Ook komt er regelmatig iemand kijken of alles nog goed gaat. 

Verschillende manieren om begeleid te wonen 

Er zijn altijd verschillende mogelijkheden van begeleid wonen. Zo kun je voor een volledig zelfstandig appartement gaan, maar ook voor een woongroep. Ook kan het als tijdelijke oplossing dienen of juist voor vast. Hierdoor is er altijd begeleiding op maat. Daarbij kan precies gekeken worden wat jij nodig hebt om te kunnen genieten van de zelfstandigheid. Daarnaast kan er gekeken worden naar dagbesteding. Deze dagbesteding bestaat uit meerdere activiteiten, waardoor jij doet waar je goed in bent of wat je leuk vindt. Voor iedereen is er wel iets te vinden om te doen. 

Alles dichtbij te vinden 

Bij begeleid wonen zit ook alles onder één dak. Het wonen, werken, de opleidingen en sporten kan allemaal op dezelfde plek gedaan worden. Hierdoor hoeft niemand over straat of uit te zoeken hoe het openbaar vervoer werkt, maar kan er gewoon naar een ander deel van het terrein gelopen worden. Ook hiervoor is de juiste begeleiding beschikbaar. Samen met een professional kun je de werkzaamheden uit gaan voeren en zal ook de motivatie gevonden worden om nog iets nieuws te leren. Iedere dag blijf je jezelf ontwikkelen en kun je wellicht weer nieuwe dingen ontdekken. 

Wonen op maat 

Begeleid wonen kan daarom alleen maar voordelen opleveren. Door te kijken wat de mogelijkheden in de omgeving zijn, zet je jouw eigen stap richting zelfstandigheid. Daarnaast blijf je jezelf ontwikkelen door bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren of andere werkzaamheden uit te gaan voeren. Met een plan op maat heb je voldoende duidelijkheid en kan er altijd iets aangepast worden als jouw wensen veranderen. Jouw gehele leven hoeft immers niet vast te liggen, maar kan gedurende jouw woonperiode aangepast worden. Bespreek daarom al jouw wensen en ga voor de beste oplossing om zelf begeleid te wonen in de omgeving. Kijk voor meer informatie op Sovak.nl.