Iedereen weet dat eiwitten goed voor je zijn. Mensen, vooral mannen, weten dat als ze spiermassa willen opbouwen, ze waarschijnlijk wat hulp nodig zullen hebben om hun aanbevolen eiwitinname voor die dag te krijgen. Ze checken bij een natuurvoedingswinkel voor een eiwitshake-supplement en zijn absoluut overweldigd door alle verschillende soorten eiwitten die beschikbaar zijn. Toen ik voor het eerst begon met sporten, dacht ik dat een eiwitshake een eiwitshake was. Jongen had ik het mis! Dit artikel gaat in op de verschillende soorten eiwitten en wat ik zou aanraden voor de beginnende gewichtheffer of gewoon iemand die probeert weer in vorm te komen.

Eiwitten uit voedselbronnen:

Eerst ga ik het hebben over voedselbronnen met een hoog eiwitgehalte. Ik ga vleesproducten overslaan, want dat is gewoon een gegeven. Hoe meer “schoon” vlees u kunt eten, zoals verse kipfilet, in plaats van “rood” vlees, hoe beter. Er zijn ook veel goedkopere eiwitbronnen die in elk maaltijdplan kunnen worden opgenomen.

Drie soorten voedsel waarvan ik vind dat het een zeer hoog eiwitgehalte heeft, zijn eieren, bonen en rijst. Mensen maken zich altijd zorgen of eieren gezond voor je zijn of niet en hoeveel ze gedurende de dag moeten nemen. Het simpele antwoord is dat je alle eiwitten eet die je wilt. Eiwitten zitten boordevol eiwitten en voedingsstoffen en worden gescheiden van het juk dat alle cholesterol bevat.

Bonen zijn ook een geweldige bron van eiwitten, maar kunnen bij de meeste mensen vervelende bijwerkingen hebben. Gelukkig heb ik geen last van bijwerkingen van het eten van bonen. Er zijn gevallen geweest waarin ik een heel blik bonen eet en overdag absoluut in orde ben. Als je lichaam bonen goed kan verteren, want het is een ongelooflijke bron van vezels en eiwitten.

Rijst heeft een verrassend goede hoeveelheid eiwitten en zou een voedsel moeten zijn dat je regelmatig eet als je spiermassa wilt kweken. Je wilt er zeker van zijn dat je kiest voor langkorrelige rijst of bruine rijst in plaats van witte rijst. Langkorrelige rijst en bruine rijst zijn niet van hun voeding ontdaan zoals witte rijst heeft.

Whey Concentraat:

Weiconcentraat is een van de goedkoopste en eenvoudigste vormen van eiwitten die je kunt vinden in elk type supplementenwinkel waar je naartoe gaat. Dit is het type eiwit dat ik aanbeveel voor beginners die gewoon wat eiwitten aan hun dieet willen toevoegen. Het probleem met dit type eiwit is dat het de maag van mensen van streek kan maken en ze gasachtig en opgeblazen kan maken. Ik gebruik persoonlijk whey concentraat en krijg geen van deze symptomen, maar je kans hierop neemt zeker toe met dit type eiwit.

Wei-isolaten:

Wei-isolaten zijn een ander type eiwit dat snel in het menselijk lichaam wordt verteerd. Het is meestal iets duurder dan wheyconcentraat, maar is buitengewoon goed voor mensen met een koolhydraatarm dieet. Dit soort eiwitten hebben meestal zeer lage koolhydraten en suikers. Daarom, als je in de “cutting” fase van je training zit of als je aan het trainen bent om af te vallen, is dit meestal een goede keuze. Isolaten zijn ook geweldig als eiwit voor en na de training, omdat het zeer snel in het lichaam wordt opgenomen en naar de spieren gaat waar het moet zijn om anabool te blijven.

Soja-eiwit:

Soja-eiwit is een goede bron van eiwitten voor vegetariërs. Soja-eiwit heeft meestal een grote hoeveelheid glutamine (waardoor je lichaam na een training kan herstellen), arginine (helpt de bloedvaten te verwijden zodat voeding de spieren sneller kan binnendringen) en vertakte aminozuren (die het lichaam helpen herstellen als evenals andere nuttige dingen voor het lichaam doen)

Van soja-eiwit is ook gebleken dat het je metabolisme verhoogt, waardoor je vet kunt verbranden. Het is ook aangetoond dat het helpt bij het cholesterolgehalte door chemicaliën die isoflavonen worden genoemd. Ik heb een paar onderzoeken gelezen dat soja-eiwit ook het testosteron kan verlagen, wat een slechte zaak is voor mannen, maar ik weet niet helemaal zeker hoeveel bewijs dat feit ondersteunt. Mijn eerlijke mening is om weg te blijven van soja-eiwitten die je spiermassa wilt krijgen totdat er meer onderzoek is gedaan.

Caseïne eiwit:

Caseïne-eiwit is een geweldig eiwit om vlak voor het slapengaan in te nemen, omdat het in de loop van enkele uren wordt afgebroken in plaats van snel te worden opgenomen zoals wheyconcentraat en andere eiwitten. Dit type eiwit kan ook worden gebruikt als maaltijdvervanger met wat verse groenten en om het aantal calorieën op peil te houden. Door caseïne-eiwit te nemen, blijft je lichaam de hele nacht anabool. Als je ook het geld hebt voor dit soort eiwitten, raad ik dit ten zeerste aan voor het slapengaan. Uw winst zal zeker toenemen!

Melk Eiwit Isolaat:

Dit type eiwit is een combinatie van zowel caseïne- als whey-eiwitten. Dit type eiwit zit meestal vol met aminozuren en is een geweldig product om te nemen als je op zoek bent naar een algemeen eiwit dat in de meeste gevallen goed is. Ik zou toch aanraden om het overdag whey concentraat te nemen en ‘s avonds een caseïne-eiwit voor betere resultaten.