Een haartransplantatie is een relatief simpele medische ingreep. Veel mensen, voornamelijk mannen, kiezen voor een haartransplantatie om de kalende plekken van nieuw haar te voorzien. Want, kalende plekken kunnen enorm vervelend zijn. Of het nu inhammen zijn, kalende plekken op de bovenkant van je hoofd of een opschuivende haargrens; je kunt een boel onzekerheid erdoor ervaren in je dagelijks leven. Gelukkig biedt een transplantatie een uitweg. 

Hoe gaat een haartransplantatie in zijn werk?

Tijdens een haartransplantatie worden haarzakjes van het donorgebied naar je kalende plekken verplaatst. Het donorgebied bestaat uit het haar op je achterhoofd. Er bestaan twee leidende methodes om haar te transplanteren. De FUE-methode maakt gebruik van een holle punch, waarbij de haarzakjes stuk voor stuk uit je hoofdhuid worden gehaald via een speciale methode. Het prettige aan deze manier is dat je geen littekens krijgt. Wel zul je kaal geschoren moeten worden. Je kunt ook behandeld worden met een FUT-methode. Deze methode maakt gebruik van stripjes haar waar de donor haarzakjes uit worden verwijderd. Je hoeft bij deze methode niet kaal. Wel heb je meer risico op littekens. Je zult tijdens de ingreep een plaatselijke verdoving krijgen. 

Zitten er risico’s aan een haartransplantatie?

Over het algemeen is een haartransplantatie een veilige ingreep. Dit komt doordat de haarzakjes die gebruikt worden als implantaten afkomstig zijn van je eigen lichaam. Hierdoor is het niets nieuws voor je lichaam als ze verplaatst worden. Ook komt het relatief gezien weinig voor dat wonden gaan infecteren. Het is natuurlijk wel van belang dat je altijd het behandelde gebied schoon houdt. Het enige risico dat je loopt, is dat er littekens ontstaan na de ingreep. Dit risico kun je echter wel zo veel mogelijk inperken door de juiste nazorg toe te passen.

De nazorg

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je de juiste zorg toepast na de behandeling. Hierdoor beperk je het risico op littekens en infectie. Volg altijd het advies op van je arts na de behandeling. Je kunt naar de juiste nazorg vragen tijdens je consultgesprek. Wees voorbereid op de onderstaande punten.

Bijwerkingen

De eerste twee tot vier dagen kun je last hebben van roodheid, zwellingen en pijn. Dit is normaal. Om de pijn tegen te gaan, kun je het behandelde gebied koelen met een ijskompres of met een zakje bevroren diepvriesgroente. Let op: koel nooit direct de open wond, maar alleen het gebied eromheen en maak alles hygiënisch schoon.

Schoon houden van je wond 

Je kunt na de ingreep je wond schoon houden door het schoon te deppen met lauw water. Op de plekken waar de implantaten zijn gezet, krijg je kleine korstjes. Deze korstjes blijven zo’n één tot twee weken zitten. Na deze tijd vallen de korstjes er vanzelf vanaf. Om het risico op littekens te minimaliseren, kun je het beste de manier van schoonhouden met je arts bespreken. Krab nooit, hiermee kun je schade toe brengen.

Medicatie 

Tegen de pijn kun je het beste paracetamol nemen. Neem maximaal om de 4-6 uur twee paracetamols per keer maar overleg de correcte dosis voor jou met de arts. Als dit niet genoeg is, kun je ook ibuprofen gebruiken. Mocht je erg pijn houden na een haartransplantatie, raadpleeg dan altijd de arts.