Het aantal mensen dat reist, is de afgelopen 5 jaar explosief gestegen door de opkomst van budgetmaatschappijen. Mensen die het zich nooit zouden hebben kunnen veroorloven om naar verre bestemmingen te vliegen vanwege de hoge kosten die in het verleden met full-carrier luchtvaartmaatschappijen gepaard gingen, kunnen nu goedkoop vliegen. Er is zelfs een luchtvaartmaatschappij die enkele jaren geleden in Maleisië werd gelanceerd, Air Asia, met de slogan “Now Everyone Can Fly”. De expansie van vliegreizen is de afgelopen jaren in Azië meer fenomenaal dan in Europa of de VS.

Deze toename van het aantal reizigers brengt zijn eigen problemen met zich mee. Mensen reizen naar landen met endemische ziekten waartegen de reizigers geen natuurlijke immuniteit hebben. Malaria is bijvoorbeeld niet endemisch in de VS en Europa, maar is een alledaagse gebeurtenis in Afrika en bepaalde Aziatische landen. Daarom zouden reizigers uit de VS geen enkele immuniteit tegen deze ziekte hebben als ze besmet zijn met de malaria-agent.

Reizigers zijn een van de grootste overbrengers van infectieziekten. De overdracht van dergelijke ziekten is zelfs nog meer wijdverbreid en sneller vanwege vliegreizen. Het is alsof vliegreizen de besmettelijke agentia op de wereld hebben losgelaten. Denk aan de snelheid waarmee SARS zich verspreidde van Hong Kong naar Canada – binnen 5 dagen na herkenning.

Om persoonlijke infectie te voorkomen en dus geen drager van ziekten te worden, is het verstandig dat reizigers voor persoonlijke bescherming gebruik maken van de volgende informatie.

Ontdek de ziekten die voorkomen in het land waar u naartoe reist op het moment van bezoek
Controleer of ze moeten worden gevaccineerd tegen de ziekten die in dit land endemisch zijn, omdat sommige ziekten alleen die van een bepaalde leeftijdscategorie treffen
Controleer of ze al eerder zijn ingeënt tegen deze ziekten
Controleer of ze opnieuw moeten vaccineren, als ze het vaccin al eerder hebben gekregen. Sommige vaccins hebben na een paar jaar boosters of hervaccinatie nodig en andere niet.
Rust uzelf uit met een medische reisset die relevante medische accessoires en medicatie bevat.

Als ze vaststellen dat ze moeten worden gevaccineerd, moeten ze idealiter 14 dagen voordat ze aan de voorkeursreis beginnen te vaccineren. Dit is om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid antilichamen de optimale niveaus bereikt voordat u op reis gaat. Bij sommige vaccins duurt het slechts 7 dagen om de maximale niveaus te bereiken en bij andere tot 14 dagen. Vaak hangt de snelheid van de productie van antilichamen af ​​van de efficiëntie van de fysiologische samenstelling van elke persoon. 14 dagen is dus een algemene vuistregel. Als het ideaal echter niet kan worden nageleefd, is vaccinatie zelfs op de dag van de reis aan te raden – de filosofie is: beter laat dan nooit! Vaccinatie is vergelijkbaar met een verzekeringspolis.

Hier zijn enkele vaccins die als reisvaccins worden beschouwd. Ze mogen niet worden beschouwd als reisvaccins voor inwoners van het land waar de ziekte endemisch is.

 • Influenza – voor diegenen die van het ene halfrond naar het andere reizen tijdens de winter van het land van bestemming
 • Reizigersdiarree
  Cholera
 • Tyfus
 • Hepatitis A
 • Hepatitis B
 • Japanse encefalitis
 • Polio
 • Rabiës
 • Tetanus
 • Gele koorts
 • Difterie
 • Kinkhoest
 • Ziekte van Lyme
 • Door teken overgedragen encefalitis
 • Mazelen-bof-rodehond

Over het algemeen kan iedereen deze vaccins krijgen als het geschikt is voor hun leeftijd. Mensen die allergisch zijn voor specifieke componenten van het vaccin, mogen het vaccin niet krijgen, dus zorg ervoor dat u de zorgverlener op de hoogte stelt van een dergelijke allergiestatus. Zwangere vrouwen worden meestal ontmoedigd om vaccins te gebruiken, tenzij er een levensbedreigende noodzaak is.